Kentsel Dönüşümde izlenecek yol belirlendi! “Dönüşüm yeni başlıyor”!

Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Planlama İlke ve Kriterlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Kentsel Dönüşüm projesinde izlenecek yol belirlendi.
Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Planlama İlke ve Kriterlerinin Geliştirilmesi Projesi hazırlıkları üç farklı bölgenin verilerinden yol çıkılarak Mayıs ayından itibaren devam ediyor. Proje kapsamında belirlenen 16 bileşen, 50 ilke ve 200 kriter, Kentsel Dönüşüm projelerinin yönünü belirleyecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı ve projenin yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Ocakçı, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamaya göre; Kentsel Dönüşümde amacın depreme dayanıklı mekanlar oluşturmak. İstanbul’un gündeminde deprem gibi bir riskin bulunduğunu söyledi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM YENİ BAŞLIYOR”
Türkiye’de kentsel dönüşümün aslında yeni başladığını ifade eden Ocakcı, belirlenen ilke ve kriterlerin bundan sonra yapılacak Kentsel Dönüşüm çalışmalarında adeta bir yol haritası olacağını belirtti. Ocakcı, “Konuyu sadece riskli alanlarda yapılaşmış çevrenin iyileştirilmesi olarak değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik gelişmeye önemli bir katkı sağlaması boyutuyla düşündük. Dönüşüm alanları belirlediğimiz kriterlere uygun mu, değil mi? İTÜ olarak bakanlığımıza bir kontrol listesi hazırladık. Söz konusu ilkelere gelince, doğal yapı ve sosyal yapıyla ilgili ilkeler var. Mahalle ölçeğiyle ilgili yani mahallelerin tekrar yaşatılmasıyla ilgili ilkeler var. İnsan ölçeğinde olmasıyla ilgili ilkeler var. Ekonomik ve finans yapısıyla ilgili ilkeler var. Üretim biçimiyle ilgili ilkeler var. Yani toplam 16 ilke ve onun altında 200 kriter tanımlamış olduk. Ümit ediyorum ki ülkemizde bundan sonra yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmaları bu ilke ve kriterler bağlamında değerlendirilir.” açıklamasında bulundu.
Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Planlama İlke ve Kriterlerinin Geliştirilmesi Projesi 4 aşamalı olarak hayata geçirildi. Ocakçı, “Projenin hedefi çok önemli. Çünkü bakanlık bu projeyi uygulamak istiyor. Bunun bir ileri safhası olması lazım. Bir Kentsel Dönüşüm projesi yapılacağı zaman, bu ilke ve kriterler göz önüne alınmak zorunda olacak. Bu proje kentsel dönüşüm projeleri için bir rehber olacak.” dedi.
“BAKANLIK OLARAK TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk “Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Planlama İlke ve Kriterlerinin Geliştirilmesi Projesi’nin yıl sonunda tamamlanacak. Bakanlık olarak sağlıklı ve güvenli yaşanılabilir çevreye sahip, kimlikli ve sürdürülebilir şehirlerin oluşturulması önceliğimizdi. 21’inci yüzyılda küresel ölçekte en temel hedef olan sürdürülebilir kalkınmanın mihenk taşını kentleşme oluşturacak. Kentsel Dönüşüm uygulamaları için belirli planlama kriterleri ve normları geliştirmek, kentsel dönüşüm uygulamaları için tüm Türkiye’de belirli bir kalite nitelik standardını ortaya koyuyor. Kentsel dönüşüm uygulamalarında doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu, insan ölçeğinde mekan tasarımı, sosyal doku hassasiyetleri, iklime uyum, yöreye özgü tasarım ve mimari sürdürülebilirlik, ulaşımı temin etmek gibi hedefler ön plana çıkıyor. Tüm bunları sağlamak için belirli konularda mevzuat düzenlemelerine gidilecek. Bakanlık olarak bundan sonraki kentsel dönüşüm uygulamalarında belirlenen ilke ve kriterlerin uygulanabilirliğinin her safhada üniversitemizle birlikte takipçisi ve izleyicisi olacağız.”dedi.
© 2017, Baret Dergisi. All rights reserved.