Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesinde neler oluyor? Yeni revize Uygulama Planındaki değişiklikler neler? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 sayılı yasanın 6/A Maddesinin yeni örnek deneme ve uygulama alanı olarak Fikirtepe'yi mi seçti? Fikirtepe'de tapular hazineye devrolunurken vatandaşlarla neden hiçbir protokol imzalanmadı? Tapuların hazineye devrinden sonra revize yeni plan notlarının yeniden askıya çıkması neyi ifade ediyor? İşte detaylar...
FİKENTDER Başkanı Yasin Bektaş'ın yazısı...
FİKİRTEPE 6306 SAYILI YASA SONRASI 6/A MADDESİNİN DENEME TAHTASI MI !?
Fikirtepelilerin talebi ve Cumhurbaşkanının da talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fikirtepe ile ilgili çalışmaları başlattı ve bölgede bayram havası estiren açıklamalar peşpeşe gelirken, FİKENTDER ''Fikirtepe Kentsel Dönüşüm'' Derneği olarak, biz de dahil olmak üzere tüm STK'lar ve vatandaşlardan ardarda teşekkürler bitmek bilmedi. Ancak, geldiğimiz son noktada bakanlık tarafından vatandaşların kanuni hakları hiçe sayılarak yazılı hiçbir metin sunulmadan tapuların hazineye devredilmesi vatandaşlar nezdinde ciddi endişeler oluşturdu. İlerleyen süreçte boşalt tebligatlarının binalara asılması ve tanınan süre sonrası elektrik ve su kesintileri yapılarak polis zoruyla boşaltmaların başlayacak olması da cabası!!
Fikentder Derneği olarak Fikirtepehaber.com aracılığı ile gündeme getirdiğimiz ve yazılı olarak sunduğumuz bu çekince ve tereddütlere karşılık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çeşitli neden bazı gerekçeler öne sürerek yazılı bir metin sunmaktan imtina etmekte? Yada öne sürülen bu gerekçeler, talep edilen yazılı metnin sunulmaması için ne kadar makul karşılanabilir? Bize göre hiç bir şekilde makul karşılanacak sebepler değil! Ağır pandemi ve ekonomik şartlar altında Bakanlık vatandaşları polis zoruyla değil gönül rızalığıyla boşaltmak için herhangi bir maliyet yada yük getirmeyen, farklı beklenti ve şartlar öne sürmeyen vatandaşların masum ve anayasal yazılı protokol taleplerine, istenildiği gibi yazılı metin sunarak içini rahatlamalı ve vatandaşın gönül rahatlığıyla evini boşaltmasını sağlamalıdır. Bu vatandaşın hakkı , bakanlığın da görevidir!
REVİZE UYGULAMA PLANDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NE?
1. Etap plan notları askı sürecinde çeşitli gerekçelerle yapılan itiraz ve başvurular bulunmakta idi. Bunlardan bazılarının yeni revize edilen, uygulama planlarında dikkate alınarak düzenlendiğini görmekteyiz.
Öncelikle gözümüze çarpan birçok köşe başında irili ufaklı cami alanları, ve park haricinde Göztepe sanayi sitesinde oto Ahmet'inde bulunduğu kısmın yola kaydırılarak, kazanılan alanın emsal alana dahil edilmesi, Brooklyn Park arkasında bulunan ve dini tesis alanı olarak daha önce işaretli alanın sağlık tesiss alanı olarak değiştirilmesi, yeşil koridorda yeni bir 15 metrelik yeni arayolların çıkartılması. Şua inşaatın bitirdiği Elit konsept projesinin arkasındaki terk alanına yapılması düşünülen projenin iptal edilerek yeniden park haline dönüştürülmesi ve son olarak ilbank - kiptaş ortaklığıyla yapılan projenin ön ve yan kısmında ne için ayrıldığını tespit edemediğimiz yeni rezerv alanlarının oluşturulduğunu görmekteyiz. Brooklyn Park Projesinin yeşile terk alanında daha önce ki askı sürecinde varolan proje yapılaşması bu yeni revize askı planında da varlığını korumakta.
Tabi sahada bu değişiklikler yapılmasının haricinde yapılan yazılı başvurulara rağmen, bakanlığın hala vatandaşın endişelerini yatıştıracak yazılı protokolleri sunmaması ise ileri dönük vatandaşlar da '' Neler oluyor?'' sorusunu sormasına ve daha fazla tedirginlik yaşamasına sebep oluyor.
TAPULAR HAZİNEYE, İTİRAZLAR RAFA !
1. Etap ilk plan notu askıya çıktığında tapular vatandaşın üzerinde iken vatandaşlar çekincelerini yada ititrazlarını yazılı olarak yapabiliyorken , revize uygulama plan notlarında tapu hazineye devir edildikten sonra askıya çıkmasından ve tapu sahibinin hazine olarak görülmesinden dolayı hiç bir vatandaşın haklı yada haksız herhangi bir yazılı itiraz etme yada talep dilekçesi verme hakkı bulunmamaktadır.
Bu uygulama her ne kadar sözlü olarak iyiniyet barındırsa bile yazılı metine dökülmedikçe şüpheleri artırarak barındırmaya devam edecektir. Hiçbir kanun kendi özerk yapısı içerisinde kendisine münhasır bir serbestiyet yada uygulama barındıramaz. Anayasa ve diğer ilgili yasalarla koruma altına alına barınma hakkı, serbest piyasa ve bireysel özgürlükler ile çelişen bu uygulama kimin ne hayrına yada menfaatinedir.
FİKENTDER DERNEĞİ OLARAK BAKANLIĞI UYARIYORUZ!
Adeta bakanlık olarak size iyilik yapıyoruz ve biz yapıp sizi mağdur etmden hakkınız neysw verecez demekle insanların her şeyi olan evlerini boşaltmalarını ve herhangi bir süpriz yada aksama olmaması durumunda 3-4 yıl sürecek proje yapımına ve biz çağırana size ne alacağınızı söyleyene kadar da bekleyin demek ne kadar mandtıklı ve ciddi devlet uygulamasına yakışır bir davranış? Türkiye Cumhurriyeti Devleti adına tüm bu çalışmaların yapılıyor olması ve bir iki bürokratın dudaklarının arasında binlerce vatandaşın kaderinin terkediliyor olması kabul edilemez.!
Her ne kadar güvene dayalı bir uygulama yapılıyor olsa da ''Söz uçar yazı kalır'' düsturu ve '' Devlette hukuk yazı ile işler'' kaidesini de göz önüne alarak FİKENTDER Derneği olarak, yazılı protokol talebimizde ısrar ediyoruz.. FİKENTDER Derneği olarak tüm Muhtarlarımızı, STK ve Vatandaşlarımızı özellikle boşalt tebligatları gönderilmeden ve kanuni zorlamalarla vatandaşlar karşılaşmadan ve yeni meçhullere yelken açmadan önce uyarıyoruz.. ''DİKKAT, Bakanlık bizlere söylediği ve vaadettiği neticeleri yazılı bir protokol metni ile tüm yurttaşlara sunmak zorundadır ve sunmalıdır da..!''