Yaşadıkları bölgelerde ac kalmamak için ağaçların yapraklarını yiyen zürafaların, yukardaki yaprakları yiyebilmek için boyunlarının zamanla uzadığı tahmin ediliyor. Yaşadıkları bölgelerde bir çok hayvanın olması, yerdeki bitkilerin az olmasi, zürafaların yüksek ağaçlarin dallarına uzanabilmesini gerektiriyordu.
Peki birisi dalı eğseydi ne olurdu?
Tam da bu noktada ekonomiye bağlanıyoruz. Ekonominin başında olanların ekonomiyi yönlendirmek için ellerinde bazı enstrümanlar bulunuyor. Bu araçların basında faiz geliyor.Ülke içinde artan azalan ekonomik canlılığı arttirmak için faiz düşürüldü, yanı devlet dala ulaşabilelim diye dalı eğmiş oldu.Dal edildiğine göre özellikle yatırım ve tuketim alanında, ucuz finansmanın etkisi ile ciddi bir talep artışı olacaktır. Konut faizinin 0,64 e düşmesi yani bundan belki de on yıl önceki seviyelere gelmesi gayrimenkul talebini ciddi oranda tetikleyecektir.Dal ne kadar eğik kalır?
Bu ülkenin para stoğuna ve arzına bağlı. Bence düşük faize ciddi oranda talep gelirse ve talep canlanırsa dal eğik kalmaya devam eder. Ancak dalı eğmenin maliyetleri var. Faiz düşünce dolar artıyor. Türk lirası getirisi azalınca, döviz den gelir elde etmek için döviz ve basta dolar talebi artıyor ve kur yükseliyor. Tabi faizi dusurmek için karşılıksız para basılması da doları etkileyebilir.Ama sonuçta ekonomiyi canlandırmak için bir tercih yapılacaksa bence de düşük faiz ve yüksek dolar seçilmesi, düşük dolar yüksek faiz seçiminden daha iyi.Zamanla dal yine kalkacak mi ?
Devlet yeterli gördüğünde ve ekonomi canlandiginda dalı eğmeyi bırakabilir veya dal artık yeni bir normal kazanabilir. Bunu eğik dala olan talep belirleyecek bence. Değerli dolar ülkemize ciddi bir döviz stoğunu ihracat artışı ile getirirse, ve düşük faize yatırımcılar özellikle talep gösterirse, tüketiciler konut vs. Gibi gayrimenkul talebini artırırsa kısaca dalı eğmek işe yararsa yeni bir denge seviyesi oluşacaktır.Afrikada birileri zürafalara dalları eğseydi belki zürafalar kisa boyunlu olurdu kim bilir.Iyi haftalar.