“Hemen Şimdi Harekete Geç!” sloganı ile gerçekleşecek olan ZeroBuild Türkiye’21, 22 Eylül'de başlıyor. Sıfır Enerjili Binalar'ın konuşulacağı ZeroBuild Türkiye hakkında ZeroBuild Türkiye ’21 Genel Sekreteri Yasemin Somuncu ile özel söyleşi gerçekleştirdik. İşte detaylar..
- ZeroBuild Türkiye Hakkında bilgi verir misiniz? Düzenlenme amacı nedir?
Tüketilen enerjinin büyük kısmının ithal edildiği, enerji tasarrufunun her geçen gün daha iyi anlaşıldığı ülkemizde, sadece binalarda kullanmak için her sene yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal ediyoruz. Enerji verimliliğinin arttırılması, fosil yakıt kullanımının minimuma indirilmesi ve aynı anda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması herkesin gündeminde. Dünyada birçok başarılı örneği bulunan ve aynı zamanda birçok ülkenin de eylem planlarında yer alan Sıfır Enerji Binalara dönüşüm bu nedenlerle bu yıl ikincisi düzenlenecek ZeroBuild Türkiye’nin merkezini oluşturuyor.
ZeroBuild Türkiye’21 ile enerji tasarrufunda büyük önemi olan Sıfır Enerji Binalar konusunda gerçekleştirilmiş örnekleri paylaşarak, uygulamaların her boyutta günlük hayatın olağan akışına dahil edilmesi, farkındalığın yaygınlaşması ve kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçlıyoruz. Dünya örneklerinin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik-finans bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleri ile Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını bu yıl tekrar vurgulayacağız. Açılış oturumuna sıfır enerji binaların sürdürülebilir kalkınmadaki rolü ile başlayacak olan ZeroBuild Türkiye’21’e bakanlıklar düzeyinde konuşmacı katılımı sağlanacak. Enerji verimliliği finansmanı konusunda oturumun konuşmacıları olan finans kurumlarının görüşleri ve TurSEFF değerlendirmeleri konu edilecek. Bu yıl forum kapsamında ilk kez ZeroBuild Akademi Günü yer alacak. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile “1000 Okul Projesi” kapsamında gerçekleştireceğimiz günün programında mesleki ve teknik lise öğretmenleri ile sıfır enerji binalar özelinde mesleki ve teknik eğitim alanına katkı sağlamak için bilgi paylaşımı yapılacak. Ayrıca forumumuzda gençler de bizlerle olacak. Forumun son günü gerçekleşecek büyük kapanış oturumunda ZeroBuild Üniversiteler Ağı’nı temsilen gençler değerlendirmelerde bulunacaklar ve geniş katılımlı bir kampanyayı başlatacaklar.
Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz ZeroBuild Türkiye’21 ile 2020 yılında ulaşılan ağ sayısın iki katına çıkartarak daha geniş kitlelere, mesleklere ve yaş gruplarına ulaşmayı hedefledik ve çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerlettik.
- ZeroBuild Türkiye’ye kimler, neden katılmalı ve katılımcılara nasıl yarar sağlaması ön görülmektedir?
Tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik-malzeme-inşaat bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleri ile Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığının ortaya konulacağı ZeroBuild Türkiye’21; yapı malzemeleri, yenilenebilir enerji, yalıtım, havalandırma, ısıtma, soğutma, ev otomasyonu, aydınlatma, ev aletleri, finans, mimarlık ve müşavirlik hizmetleri gibi tüm ilgili disiplinler ve tedarikçileri ortak bir platformda bir araya getirecek. Yüzde 100 Sıfır Enerji Binalara dönüşümü desteklemek amacıyla kamu, özel sektör, akademisyenler, gazeteciler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi buluşturacak. Hem ulusal ölçekte, hem yerel ölçekte, hem kurumsal ölçekte, hem de bireysel ölçekte yapılabilecekler ve somut iyi örnekler masaya yatırılacak beş gün boyunca. Katılımcılar ilham almanın ötesinde süreçleri hızlandıracak her türlü yöntem, işbirliği ve adımlar için de birinci ağızdan bilgi edinebilecekler.
- ZeroBuild Türkiye konuşmacıları kimler olacak?
ZeroBuild Türkiye’21, 35 ülkeden 110 fikir önderi tarafından ve her biri Birleşmiş Milletler tarafından 2030 yılı için belirlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na referans verilecek 30 oturumda hayata geçirilecek. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve enerji verimliliği çalışmalarında öne çıkan belediyelerden konuşmacıların yer alacağı ZeroBuild Türkiye’21’de Brno Teknoloji Üniversitesi’nden Cleaner Production Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Jiří Jaromír KLEMEŠ, Netaji Subhas Teknoloji Üniversitesi (NSUT) Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. V S K H HARISH, Alman Enerji Ajansı (DENA) Uluslararası Enerji Verimli Binalar Uzmanı Mimar Paula BAPTİSTA, Baş Mühendis Mesut AVCI, GTALLIANCE Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucu Ortağı, Sürdürülebilirlik ve Araştırma Danışmanı Ali GİZER, KU Leuven Teknoloji Mühendisliği Fakültesi’nden Araştırmacı Dr. Nuri Cihan Kayaçetin, Selanik Aristotle Üniversitesi Proses Ekipmanları Tasarım Laboratuvarı Direktörü Prof. Agis Papadopoulos, forumda yerlerini alacak ve bilgilerini paylaşacak 110 değerli isimden sadece birkaçı.
- Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen ZeroBuild Türkiye programında bu yıl yenilik veya değişiklik olacak mı?
“Hemen Şimdi Harekete Geç!” sloganı ile gerçekleştireceğimiz ZeroBuild Türkiye’21’de Sıfır Enerji Binalar, 35 ülkeden 110 fikir önderi tarafından ve her biri Birleşmiş Milletler tarafından 2030 yılı için belirlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na referans veren 30 oturumda hayata geçirilecek. Açılış oturumuna sıfır enerji binaların sürdürülebilir kalkınmadaki rolü ile başlanacak olan ZeroBuild Türkiye’21’e bakanlıklar düzeyinde konuşmacı katılımı sağlanacak. Enerji verimliliği finansmanı konusunda oturumun konuşmacıları olan finans kurumlarının görüşleri ve TurSEFF değerlendirmeleri konu edilecek.
Forum kapsamında enerji verimliliğinde büyük önem taşıyan Sıfır Enerji Binalar konusu tüm ana ve yan sektörleri de kapsayacak şekilde her açıdan ele alınacak, gerçekleştirilmiş iyi örnekleri masaya yatırılırken, uygulamaların her boyutta günlük hayatın olağan akışına dahil edilmesi ve mevzuatta en gerçekçi ve günün koşullarına göre yer alması için konuya dair her sektörden fikir önderleri bilgilerini paylaşacak.
Yüzde 100 Sıfır Enerji Binalara dönüşümü desteklemek amacıyla kamu, özel sektör, akademisyenler, gazeteciler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi buluşturacak.
ZeroBuild Türkiye’21’de “Sıfır Enerji Binaların Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü” başlığı ile açılış oturumu 22 Eylül’de gerçekleşecek olup, Yeşil Tedarik Stratejileri, AB standartlarına uyum, Yeşil Mutabakat ve Türkiye’ye etkileri konularında; etkinliğin ikinci gününde enerji verimliliği finansmanı, bina ve malzeme sertifikasyon sistemleri, binalara entegre fotovoltaikler, ölçme ve doğrulama konularında uzmanların bilgi paylaşımlarıyla devam edecek. Etkinliğin 3. günü olan SEPEV Günü, 24 Eylül’de Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) ile ortak gerçekleştirilecek olup, dünyadan ve Türkiye’den sertifikalandırılmış veya sertifikalandırılmak üzere olan somut farklı bina tipolojileri masaya yatırılacak.
Forumun 4. günü ise “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”ının 3. maddesi “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam”a, 4. maddesi “Nitelikli Eğitim”e, 7. maddesi “Erişilebilir ve Temiz Enerji”ye ve 11. maddesi “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”a hizmet edecek. ZeroBuild Akademi başlığında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile “1000 Okul Projesi” kapsamında ortaklaşa gerçekleştirilecek teorik günde çok değerli uzman akademisyenlerin katılımıyla mesleki ve teknik lise öğretmenlerine Sıfır Enerji Binalar özelinde güncel bilgiler aktarılacak, Sıfır Enerji Binalar’a ve yerleşkelere hızla ulaşmak üzere yöntemler paylaşılacak. Sayın mesleki ve teknik lise öğretmenlerimizin bu çok değerli bilgileri öğrencilerine aktarmaları, bu yılki forumumuzun en önemli kazançlarından biri olacaktır.
Bu yıl forumumuzda gençler de bizlerle. Forumun son günü gerçekleşecek büyük kapanış oturumunda ZeroBuild Üniversiteler Ağı’nı temsilen gençler değerlendirmelerde bulunacaklar ve İklimder’in öncülüğü ve EYODER’in desteğiyle Türkiye çapında geniş katılımlı bir kampanyayı başlatacaklar. Kampanyanın devam ettiği süreçte bizleri destekleyen sivil toplum kuruluşlarının da dahil olacağını umuyoruz. Şimdiden MÜKAD, İZODER ve İMSAD sürece dahil olma niyetlerini bizlerle paylaştılar bile.
22-26 Eylül 2021 tarihleri arasında 5 gün boyunca dijital ortamda ve eş zamanlı simultane hizmeti ile gerçekleştirilecek olan ZeroBuild Türkiye’21’e www.turkiye.zerobuild.org adresinden ücretsiz olarak kayıt olabilir foruma dair tüm bilgilere web sitemizden ve @zerobuildTR / ZeroBuildTürkiye sosyal medya hesaplarımızdan ulaşılabilirsiniz.
- Sıfır Enerji Bina nedir? Ülke olarak sıfır enerji binalarda neredeyiz?
Sıfır Enerji Bina, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binadır. Sıfır Enerji Binalar; çok düşük enerji ihtiyacına sahip olabilmek ve ihtiyaç duydukları enerji miktarını belirli bir süre boyunca yenilenebilir kaynaklar yoluyla yerinde (veya uzakta) üreterek elde edebilmek için, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimi kavramlarını bir araya getirir. Sıfır Enerji Binalar'a ulaşmak tüm dünyada ivme kazanan bir hedeftir. Son yıllarda özellikle ticari binalar, gerek sağladıkları maliyet ve rekabet avantajı ve gerekse de kanuni zorlamalar sebebiyle Sıfır Enerji Binalar geliştirmek konusunda artan bir ilgiye sahiptir. Bununla birlikte Sıfır Enerji Bina kavramı birçok yerel yönetimin kısa ve orta vade hedeflerinde yer almaya başlamıştır. İklim değişikliğinin sert etkileri kanun yapıcıların ve yerel yöneticilerin çalışmalarını şüphesiz hızlandıracaktır.
Ülkemizde çok geç tartışılmaya başlanan Sıfır Enerji Bina kavramı, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binayı tarif eder. Pasif Ev standartları ile inşa edilen binalar Sıfır Enerji Binalar arasında enerjiyi en az tüketen binalardır. Sıfır Enerji Bina kavramı tariflenirken, devletler kendi politikalarına göre Sıfır Enerji Bina hedeflerini ve yöntemlerini belirlemektedirler ve bu da anlayış farkı ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte, Pasif Ev standartları evrensel prototiptir ve bütün iklim şartlarında geçerlidir. Pasif Ev standartları yeni binalarda uygulanabildikleri gibi, mevcut binalarda da uygulanabilir, kültürel miras değeri olan binalarda da uygulanabilir.
Yeni yayınlanan IPCC raporuna göre artık kaybedecek vaktimiz kalmadı. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunun yüzde 47 artması ve daha da güçlü bir sera gazı olan metan konsantrasyonunun da büyük ölçüde artması sonucu, küresel yüzey sıcaklığı, dikkate alınan tüm emisyon senaryoları altında en azından yüzyılın ortalarına kadar artmaya devam edecek. Bu yüzden, yarattığımız daha sıcak dünyaya uyum sağlamaktan başka seçeneğimiz yok ve şimdi içinde yaşamak zorundayız. Bir yandan, aşırı sıcaklık, kuraklık ve yangınla başa çıkmak için orman yönetimi yöntemlerimizi gözden geçirmemiz gerekirken, bir yandan da binalar bazında, standartlarımızı hızla Pasif Ev standartlarına evrilterek Sıfır Enerji Binalar’a yönelmeliyiz. Bunun için Türkiye’de yeterli bilgi birikimi, altyapı ve malzeme kapasitesi artık var. Niyet etmek ve gerçekleştirmek kısmında biraz daha teşvik ihtiyacı hisseden inşaat sektörüne ZeroBuild Türkiye’21 ile gerçekçi ve maliyet etkin bir yol haritası sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamında, forumun 3. günü olan SEPEV Günü’nde Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) ile Türkiye’den ve dünyadan gerçekleştirilmiş ve sertifika alma aşamasında olan farklı tipolojilerdeki yapılar masaya yatırılacak. Ayrıca diğer günlerde de Pasif Ev Komponent Sertifikası alma çalışmalarını yürüten veya Pasif Ev standartlarına yerelde imal edilen malzemeler ile ulaşmamızı sağlayacak imalatçılar ve tedarikçilerden de temsilciler sunumlarda bulunacaklar. Biz bu konuya da çok önem veriyoruz, zira Pasif Ev standartları ile imal edilen binaların aslında olağan binalardan çok daha pahalıya mal olmayacaklarını, ama bununla beraber devreye alındıklarında olağan binalardan %95 daha az enerji tükettiklerini herkese somut örneklerle göstermek istiyoruz.
- Türkiye genelinde sıfır enerji bina inşaatı yüzde kaç seviyelerinde?
Bu konuda kesin bir rakam vermek maalesef mümkün değil. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, Sıfır Enerji Binalar’a dönüşüm çok yavaş ilerlemekte ve çoğunlukla hibe projeleri veya kredi destekleri olunca hayata geçiriliyor. Ancak doğa bize gösterdi ki, bizim çalışmalarımızı hızlandırmamız, yaygınlaştırmamız ve toplum olarak içselleştirmemiz gerekiyor. Artık Sıfır Enerji Binalar’a dönüşümü hibe veya kredi alabildiğimiz zamanlarda değil, günlük hayatın doğal akışında gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için hem kanunlar ile bu hedefin desteklenmesi, hem de finansal teşvik modellerinin bir an önce yaygınlaştırılması ve orta ve düşük gelir düzeyindeki bina kullanıcılarına ulaşılması elzemdir. Zira gidecek başka bir gezegenimiz yok.