Kira artışının son birkaç yılda, ülke genelinde en çok artış gösterdiği illerden biri olan Uşak’ta konut stoklarının bitmesi ile birlikte önemli değer artışları yaşanıyor. Uşak’ın merkez bölgesinde yeni konutlarda yaklaşık yüzde 40 değer artışı yaşanırken, konutlar metrekaresi2.500TL ile 2.700TL arasında değerlere alınıp satılıyor. Uşak merkezde en çok tercih edilen mahalle ise Kemalöz.
Pandemi dönemi sonrasında 2020 yılının yaz aylarında faizlerin indirilmesi sonrasında birçok konut üreticisi elindeki konutları elinden çıkardı. Bu dönemde konut fiyatlarında yüzde 50’ye varan artışlar kaydedildi. 2020 yılı sonuna ve 2021 yılı başına gelindiğinde ise faiz oranları artmasına karşın, piyasada yeni konut yapılmaması nedeniyle fiyatlar halen artıyor. İnşaat maliyetlerinin de artması nedeniyle özellikle yeni konutların değeri birçok nedenle yukarı yönde baskılanıyor.
Stoklar eridi arz azaldı
Global piyasalarda emtiaların artması, ulusal piyasada da dövizin yükselişinin bir araya gelmesi sayesinde inşaat maliyetlerinde TÜİK verilene göre, ikamet amaçlı binalarda geçtiğimiz mayıs ayında yıllık yüzde 33,8 oranında artış kaydedildi. Bu artış özellikle Uşak gibi konut fiyatlarında, inşaat maliyeti yüzdesinin yüksek olduğu illeri oldukça etkiledi. Müteahhitler, faizin artışı ve maliyetlerin artışı nedeniyle yeni projeler için daha seçici olmaya başladığı için piyasaya da yeni konut girişi 2019 yılında yavaşladı. Bu durumun etkisi ise 2020 yılında kendisini gösterdi ve stoklar eriyerek arz azalınca değer önemli ölçüde artış gösterdi.Farklı ev tiplerinde farklı değer artışları
Uşak’ın merkez bölgesinde konutların geçen yılın aynı dönemine göre yeni konutlarda yaklaşık yüzde 40 değer artışı gösterdiğini açıklayan EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Efe Can Altıntaş, “Yeni konutların metrekaresi 2.500TL ile 2.700TL arasında değerlere alınıp satıldığı, eski konutların ise metrekaresi 2.000TL dolayında değerlerde el değiştirdiği görülmektedir. Merkezin en çok tercih edilen mahallesi olan Kemalöz Mahallesi’nde ise yeni konutların birim fiyatları metrekaresi 3.000TL üzerine çıktı ve bu bölgedeki yeni konutlardaki değer artışları yıllık yüzde 50’ye yakın. Kemalöz Mahallesi’nin bitişiğindeki Cumhuriyet mahallesinde de fiyatların benzerlik gösterdiği ve yeni konutların metrekaresi 2.900TL birim fiyat ile el değiştirdiği görülmektedir. Cumhuriyet mahallesinde yeni konutlar ise yaklaşık yüzde 40 değer artışı sağladı. Her iki mahallede Uşak’ın yapılaşmasını ve altyapısını tamamlamış olan yerleşim yerlerinden olup konut stoku genel olarak 15 yıl ve daha eski yapılardan oluşmaktadır. Eski konutlarda ise birim fiyatların her iki mahallede de metrekaresi 2.000TL le 2.300T aralığında değiştiği gözlemlenmektedir.” dedi. Stüdyo Tipi Daireler fiyat artışından etkilenmedi
Uşak Merkezinde yer alan daha çok üniversite öğrencilerine kiralanabilen stüdyo tipindeki 1+1 dairelerin ise değer artışlarından etkilenmediğinin altını çizen Altıntaş, “Pandeminin etkisi ve uzaktan eğitim nedeniyle evlerin kira talebinin azaldığı ve fiyatların geçen yıla göre artış kaydetmediği ve geçen yılki değerler ile aynı değerlerde el değiştirdiği görülmektedir.
2006 yılında kurulan Uşak Üniversitesi sonrasında ise uzun bir süre 1+1 tipinde konut üretimi hız kazanmasına karşın özellikle son 2 yıllık dönemde daha çok yerleşik talebe yönelik 2+1 ve 3+1 dairelerin inşası hız kazandı. Uşak’ta yerel ölçekte ise yapılan kamusal yatırımlar ile şehir için hareketlilik değişerek bu hareketlilik konut piyasasına da yansıyor. Uşak ilinde yakın dönemde tamamlanan çevreyolu ile birlikte şehir çeperinde olan yerleşimlerin merkeze olan ulaşım süresi görece kısaldı. Bu durum ise Uşağın daha öncesinde çevre yerleşiminde yer alan Bölme, Ovademirler, Muharremşah, Karaağaç mahallelerinde değerlere olumlu yansıdı. Bu yerleşimler daha öncesinde kırsal yerleşim karakteri göstermekte iken çevre yolu akabinde ulaşım avantajı kazanmaları ve mahalle statüsüne dönüşmeleri akabinde bu yerleşim alanları tercih edilir hale geldi.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.