Pandemi sürecini en başarılı şekilde yöneten ülkelerden biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, günlük sıfıra yakın vaka sayılarıyla virüsten uzak yaşam arayanların gözdesi haline geldi. Pandemi nedeniyle turizm ve eğitim sektöründe eski günlerine dönmeye çalışırken, gayrimenkul sektörüyle de cazibe merkezi oldu.
Pandemi sürecini en başarılı şekilde yöneten ülkelerden biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, günlük sıfıra yakın vaka sayılarıyla virüsten uzak yaşam arayanların gözdesi haline geldi. Pandemi nedeniyle turizm ve eğitim sektöründe eski günlerine dönmeye çalışırken, gayrimenkul sektörüyle de cazibe merkezi oldu. Century 21 Island Yatırım Danışmanı ve Takım Lideri Özge Özler, “Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Uzak Doğu, Amerika, Almanya, Türkiye ve Rusya gibi pek çok ülkeden yatırımcı KKTC’de gayrimenkul yatırımlarını artırıyor” diyor.
2020 yılında dünyayı her açıdan etkileyen COVID-19'a rağmen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bu süreci başarılı bir şekilde yönetmesiyle virüsten uzak bir yaşam arayanların gözdesi haline geldi. Sıfıra yakın vaka ile bu süreci atlatmaya çalışarak bugüne kadar ana gelirleri olan turizm ve eğitimle kısa süre içinde eski günlerine dönmesi beklenirken, yeni yükselen sektörü ise gayrimenkul oldu. 2021’de adanın gayrimenkul yatırımcıları için adeta cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Century 21 Island Yatırım Danışmanı ve Takım Lideri Özge Özler, “Ülkemizdeki COVID-19 hasta sayısı hep minimum seviyede tutuldu. Bu da sektöre bir ivme kazandıracak. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Uzak Doğu, Amerika, Almanya, Türkiye ve Rusya gibi birçok yerde, güvenli ve virüsten uzak bir yaşam arayışında olanlar KKTC’de gayrimenkul yatırımlarını artırıyor” diyor.
TALEP LÜKS KONUTA YÖNELDİ
Özler, COVID-19’un tüketici davranışlarını büyük oranda etkilediğini söylüyor ve “KKTC’de de müstakil ev, villa veya bahçeli daire tercihleri arttı. Adadan gayrimenkul almak isteyen yerli ve Türk yatırımcıların tercihleri de bu yönde değişti” diyor. COVID-19’dan önce proje satışına odaklıyken şu anda alıcı talebinin tamamen lüks konut yöneldiğini kaydeden Özler yerel halk haricinde özellikle Türkiye, Almanya, Rusya, Uzak Doğu, Avrupa ve diğer ülkelerden Akdeniz sahillerine artan talebine dikkat çekiyor. Özler, benzer şekilde Kuzey Kıbrıs’ta özellikle Girne ve İskele bölgesine olan ilginin de arttığını belirtiyor.
BÜYÜK DEĞER ARTIŞI SÜRÜYOR
Değerlemeye göre, sosyo-ekonomik açıdan genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan KKTC’nin konut pazarı sürekli gelişirken, sunduğu avantajlarla yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Özler, çevre ülkelere kıyasla KKTC’de konut fiyatlarının daha düşük olmasının yabancı yatırımcılara cazip geldiğini söylüyor.
" Müstakil evlerde de benzer bir satış grafiğinden söz edilebilir. Bu durum gayrimenkulün değer artışının yanı sıra TL’nin Sterlin karşısındaki kur değerinden de kaynaklandı. Bu nedenle KKTC, Türkiye’deki yatırımcılar için yeni cazibe merkezi” diye konuşuyor.
YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ MAKSİMUM 13 YIL
Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenler için pek çok seçenek söz konusu. Yatırımcılar doğrudan yatırım fırsatlarından yararlanabileceği gibi farklı yatırım olanaklarına da yönelebilir. Özler, yap sat daire seçenekleri ya da inşaat ortaklığının en yaygın yatırım fırsatları arasında yer aldığını söylüyor. Her geçen gün gelişim gösteren Girne, Girne Esentepe Bölgesi, Gaziveren ve İskele Long Beach bölgelerinin yatırım için son zamanlarda en çok tercih edilen yerler arasında yer aldığını belirten Özler, “Bu bölgeler hem yerli hem yabancı yatırımcılar için gözde hale geldi. Kuzey Kıbrıs konut piyasası vade farksız ödeme seçenekleri ve kira garantisi gibi avantajları ile pek çok yatırım fırsatı sunuyor. Yatırımların geri dönüşü 11 ile 13 yıl arasında sağlandığı için de Kuzey Kıbrıs tam bir cazibe merkezi haline geldi” diyor. Ayrıca bölgedeki kira gelirinin de avantajına dikkat çeken Özler, şöyle devam ediyor: “Emlak vergisi ise makul olduğu için yatırımcıyı zorlamıyor. Yatırım yapanlar Kuzey Kıbrıs’ta rahatlıkla yaşayabilir. Kıbrıs’ta emlak gelirinin sterlin olması da Türk yatırımcıların dikkatini çekiyor. Kuzey Kıbrıs özellikle son yıllarda emlak ve inşaat sektöründe yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte emlak sektöründe, döviz ve yıllık ortalama bazında yüzde 30 ve üzeri artış gösteriyor.”
ÖĞRENCİ VE TURİZM ADASI
Kuzey Kıbrıs’ı gayrimenkul yatırımında öne çıkan bir diğer önemli faktör adanın üniversite ve aktif öğrenci sayısındaki ciddi artış. Kuzey Kıbrıs uzun süredir eğitim alanında gelişmiş üniversiteleri ve öğrenci sayısı ile eğitim sektörünün gelirlerinde çok önemli bir yer teşkil ettiği bir ülke konumunda. Son yıllarda yeni açılan üniversitelerle birlikte aktif öğretim verilen üniversite sayısı adada 18’e yükseldi. İzinleri tamamlanmış ve yakın zamanda eğitime başlayacağı düşünülen üniversiteler ile bu sayı 26’ya yükselecek. Bugün KKTC’deki aktif öğrenci sayısı ise 100 bini aşmış durumda. Yine bu sayı her geçen sene yüzde 12-15 oranında artış gösteriyor.
Özler, “Bu durum gerek emlak gerekte yatırım alanlarında ciddi fırsatlar doğuruyor ve ülke ekonomisini büyütüyor. Kuzey Kıbrıs’ın lokomotif sektörlerinden biri olan turizm sektörü son yıllarda havaalanı, otel ve turistik tesislerdeki özellikle Türkiye ve yabancı yatırımlar ile giderek büyümekte ve beraberinde emlak talebinde de ciddi artış sağlıyor” diyor.
BANKACILIK VE DEĞER KATAN PROJELER
Gayrimenkul yatırımcıları için Kuzey Kıbris’ta yatırım yapmanın finansman konusunda da cazip olduğunu ifade eden Özler, şöyle anlatıyor: “Kuzey Kıbrıs’ta birçok Türk bankası bulunuyor. Bu bankaların emlak ve yatırım için kredi kullanımında Türkiye için özel uygulamaları var. Üstelik Kuzey Kıbrıs’ta tüm şehirlerde bu bankaların şubeleri bulunuyor. Gerek finansal işlemler gerekse burada gerçekleştirilecek tüm yatırımlar için özel şartlarda kredi sağlayabiliyorlar. Türkiye’den de bu krediler için başvuru sürecini oldukça kolaylaştırdılar.”
Kuzey Kıbrıs’ın tarım ve kullanım açısından en büyük sorunlarından olan su sorununun da Türkiye’nin katkıları ile tamamlanan Su Projesi ile çözüldüğünü hatırlatan Özler, “Günlük kullanım, tarım ve suyun önemli bir hammadde teşkil ettiği iş kollarında ciddi bir rahatlama sağlandı” diyor.
Özler, özellikle Girne ve Karpaz bölgesinde devam etmekte olan liman ve marina projelerinin de bölgedeki emlak değerlerini, yatırım fırsatlarını ve bölgenin gelişim hızını artırdığını sözlerine ekliyor.
KIBRIS’TAN EV ALMA ŞARTLARI
Peki, Türk vatandaşları için Kuzey Kıbrıs’ta ev alma şartları neler? Yasalara göre KKTC vatandaşları dışında kalan herkes adadan 1 arsa ve/veya 1 dönüm ve/veya 1 evden fazla taşınmaz mal satın alamaz. Birden fazla taşınmaz mal ve/veya ev ve/veya 1 dönümden daha büyük mal almak istenirse yediemin (trustees) kullanmak veya KKTC’de şirket kurmak gerekir. Söz konusu taşınmaz mal üzerinde bulunan inşaat ve/veya ev için inşaat izin ruhsatı alınması gerekir. Satın alınacak taşınmaz mal üzerinde herhangi bir ipotek ve/veya engel olmamalı. Satıcı gerçek mal sahibi olmalı. Satış sözleşmesi imzalandıktan sonraki 21 gün içerisinde tapu dairesinde kaydedilmeli. Taşınmaz malın yabancı adına kaydı için KKTC’de Bakanlar Kuruluna başvurarak Bakanlar Kurulu tarafından satın alma izni alınması gerekiyor.
Kıbrıs satılık ev fiyatları, şehirden şehre büyük farklılıklar gösteriyor. Ancak KKTC’nin bir ada ülkesi olması dolayısıyla, şehirlerin her biri ayrı birer yatırım fırsatı barındırıyor. Sürekli gelişen turizmi, eğitim olanakları ile Kıbrıs sürekli değerleniyor. Ataman da bu nedenle Kıbrıs’ta ev alacaklara fiyatları iyi incelemelerini veya kendilerine en uygun portföy yönetim şirketi ile çalışmalarını öneriyor.
“SADECE ALMANIZ PARANIZI KORUMANIZ İÇİN YETERLİ”
Özler, son olarak Kıbrıs’ın cazibesini şu sözleriyle ortaya koyuyor: “Kuzey Kıbrıs’ta fiyatlar tamamen İngiliz Sterlini üzerinden olduğundan, yatırımı yaptıktan sonraki 10-20 yıl içinde Türk Lirası ve Sterlin arasındaki fiyat dalgalanmalarından maksimum kârı elde edebilirsiniz. Kısacası evi satın almanız dahi paranızı korumanıza yetiyor. KKTC emlak yatırımı ile kur dalgalanmalarına karşı paranızı koruyabilir, iyi bir yatırım yapmış olabilirsiniz. KKTC’de evini kiraya vermek isteyen, yatırımının amortismanının en yüksek olacağı şehirleri arayan müşterilerimize doğrudan yardımcı oluyoruz. Hem satın alma sürecinde hem sonrasında kira prosedürlerinde bizimle iletişimde kalarak kendilerine sunduğumuz hizmetlerden faydalanabilirler. Kıbrıs özellikle Lefkoşa, Girne ve Mağusa’nın popüler noktalarında sürekli bir kira getirisi sağlayacaktır. Üstelik fiyatların Sterlin üzerinden dönmesi ile birlikte, normalde İstanbul’da yapacağınız emlak yatırımının kendisini 25 yılda amorti etmesi beklenirken, Kıbrıs’ta 10-13 sene aralığında amortisman sağlayabilirsiniz. Burada en önemli koşul, evinizin merkezi bir lokasyonda olması. Aynı zamanda üniversite bölgeleri veya turistik lokasyonlarda satın alacağınız evler, kendisini çok kısa sürelerde amorti edecektir.”
- Kuzey Kıbrıs emlak yatırımı yapmak isteyenlerin ilk olarak KKTC Bakanlar Kurulu’na başvurarak satın alma izni çıkarmaları gerekiyor. Bu süreç yaklaşık olarak 1-2 ay sürüyor.
- Ev satın aldıktan sonra 90 günlük bir oturma izni süreciniz olacak. Bu 90 günü 1 seneye uzatabilirsiniz. Ayrıca emekli iseniz emekli aylığınızı göstermeniz, Kıbrıs’ta oturma izni almanız için yeterli.
- Bunun dışında Kıbrıs’ta bir emlak yönetim şirketi ile anlaşarak hem tapu işlemlerini hızlıca halledebilir, hem gerekli tüm prosedürün onlar tarafından sağlanmasının rahatlığını yaşayabilirsiniz.
- Kıbrıs’ta satın alacağınız ev için kredi çekmek istiyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkiye’deki gelirinizi göstererek kolaylıkla kredi çekebilirsiniz.