15 Eylül'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 'Her daireye 1 otopark' yönetmeliği yürürlüğe girmişti. Ancak yönetmeliğe yeni düzenleme getirildi. Buna göre inşaatı bitmiş ve yapı ruhsatı alma aşamasındakiler için kolaylık getirildi. Detaylar haberimizde..
15 Eylül'de yürürlüğe giren 'Her daireye 1 otopark" yönetmeliğinde düzenleme getirildi. Buna göre inşaatı bitmiş ve yapı ruhsatı alma aşamasındakiler için kolaylık getirildi. Böylelikle yapı ruhsatı başvurularında 30 Haziran 2019'a kadar her daireye 1 otopark zorunluluğu aranmayacak.1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen ancak 31 Mayıs 2018 tarihki Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yürürlük tarihi değiştirilen yönetmelikte yeni tarih 1 Ocak 2019 olarak belirlenmişti. Buna karşın tekrar yönetmeliğin yürülük tarihi değiştirilmiş, yeni tarih 15 Eylül 2018 olarak yeniden belirlenmişti.Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, noter onaylı inşaat yapım sözleşmesi düzenlenmiş, imar durum belgesi ve istikamet rölövesi alınarak yapı ruhsatı başvurusu yapılmış olan yapılarda talep edilmesi halinde, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önceki Yönetmeliğe göre uygulama hakkı tanındı.Bu uygulama için son tarih belirlenirken, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan yapı ruhsatı başvurularında önceki yönetmeliğe göre uygulama yapılmasını talep etme hakkı da tanındı.Yeni yapılan düzenlemede söz konusu hüküm şu şekilde yer aldı:"Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları; talep edilmesi halinde, 30/6/2019 tarihine kadar bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önceki Yönetmeliğe göre sonuçlandırılır."BELEDİYELER SAYIYI ARTTIRABİLECEK
Yönetmelik uyarınca, inşaatına yeni başlanan yapılar için daire başına 1 otopark yapılması gerekiyor. Belediyeler bu sayıyı artırabilecek.Zeminin altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin ise yola 3 metre kalana kadar altı tamamen otopark yapılabilir hale getirilecek. Ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek.
Komşu iki parselin anlaşması ve tapuya şerh düşülmesi halinde ise aradaki duvar kaldırılarak bu alan geçiş yolu olarak düzenlenmek kaydıyla komşu bina bahçeleri de ortak otopark olarak düzenlenebilecek.
Yönetmelikle ayrıca parselin arka bahçelerinde mekanik otopark yapma imkânı getirilecek.
Cephesi 9 metreden veya alanı 250 metrekareden küçük olan, mimari ve alan yetersizliği nedenleriyle kısmen otopark yapılabilen parsellerde, otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde konut için gereken asgari otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilecek.