Özel sektör ve vatandaşın Kentsel Dönüşüm yasasından beklentileri neler?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Yasasını yenilemek için düğmeye bastı. Bu durumda özel sektör ve vatandaşın yasadan beklentileri neler? FİDEM Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç yanıtladı.
Kentsel dönüşüm projelerinin gerek vatandaş gerekse müteahhit açısından daha rahat ilerlemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalar için kolları sıvadı. Yeni yasanın önümüzdeki günlerde TBMM’ye taşınması bekleniyor. Peki özel sektör ve vatandaş yasadan ne bekliyor? Bu sorunun cevabını FİDEM Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç baretdergisi.com a özel yanıtladı..
Fikirtepe bölgesinde kentsel dönüşüm sürecinin içinde olan ve vatandaşların sorunlarına çözüm arayan FİDEM Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni çıkaracağı yasa kapsamında kentsel dönüşüm için beklediklerini açıkladı..
YENİ YASADA NELER OLMALI?
1. Tebligat Kanunun elektronik ortamda yapılarak hızlanması.
Kentsel dönüşüm çalışmalarında tebligat yapılırken bazı adreslerin yurt dışında olması ve yurt dışındaki vatandaşlara tebligatın ulaşması 1 yılı buluyor. Bu da dönüşüm çalışmalarının önünde bir engel oluşturuyor. elektronik ortamda yapılmasıyla daha hızlı bir süreç oluşturulabilecek..
2. Kentsel dönüşüm muafiyetlerinin kapsamlı bir şekilde iyileştirilmesi.
Mevcutta olan muafiyetler sadece noterde uygulanıyor. Ruhsat harçları, avam proje harç bedelleri çok yüksek. Bu nedenle bu muafiyetlerin de getirilerek müteahhitlerin önü açılmalı..
3. Tapu işlerinin hızlandırılması resen şerhlerin kaldırılması ve daha sade bir hale getirilmesi.
Örneğin bir bina ya da ada üzerinde bir müteahhit hak sahipleriyle imza aşamasına geldi, diğer taraftan başka bir müteahhit de aynı arsa üzerinde 1-2 parsel için imza attırıp tapuya da şerh koydurabiliyor. Şerhlerde kaldırılamadığı için kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirmek güç oluyor.
4. Mahkemelerde kentsel dönüşümü tıkayıcı kararların önüne geçmek için tek bir mahkemeden şikayetlerin değerlendirilip karar verilmesi..
Örneğin bir vatandaş kendini haklı bulduğu için mahkemeye başvuruyor ve her mahkeme kentsel dönüşüm bilmediği için, birinin diğerinden haberi olmuyor. Kentsel dönüşüm başlı başına bir konu olduğu için bunun için ayrı bir bağımsız mahkeme kurulması gerekiyor.Tıpkı icra mahkemeleri gibi..
5. Kentsel dönüşümde devlet direk kredi oluşturmalı.
Özellikle ada bazlı projeler yapan müteahhitlere kredi verilmesi lazım. Bazen projenin ortasında mal, açıdan sıkıntıya düşebiliyor. Projenin devam etmesi için devlet proje tamamlama kredisi vermeli.Kentsel dönüşüm bankası veya iller bankası çatısı altında yada benzer bir yapının oluşması gerekiyor.
6. Her bir bölge için ayrı ayrı tek tip kat karşılığı sözleşme örnekleri ilgili kurumlarca sağlanmalı
Örneğin bir yerde kentsel dönüşüm olacaksa belediye yada bakanlık ortaya bir sözleşme çıkarması lazım. Bu sözleşmede imzalamak için tek tip olmalı.. Aksi halde müteahhitler vatandaşları farklı şekillerde yönlendirebiliyor. Olası tuzakların önüne geçmek için kurumların desteği gerekiyor.
7. Kentsel dönüşümde iş yapmak isteyen müteahhitlerden yeterlilik belgesi ve mali durumları incelenmesi.
Son zamanlarda herkes müteahhitlik yapmak başladı. İnsanları kandırıp, imza alması son derece kolay bir duruma geldi. Bunu da denetlemek için kurumların müteahhitlere yeterlilik belgesi vermesi gerekiyor. örneğin bin daire yapabilir şeklinde yetki vermesi gerekiyor.
8. Şimdiye kadar Fikirtepe’de ne müteahhitte ne de toprak sahiplerine belirli süre verilmedi . Yani önü açık dönüşüm olmaz. 10 yıl mı 20 yıl mı beklenecek belli değil. Kesinlikle çok kısa bir süre verilmeli örneğin( 1 ) yılı geçmemesi lazım.. Yani YA YAP YADA GİT denilmeli.
Örneğin yetkili kurumların müteahhitle yapılan sözleşmeye “3’de 2 yasasını geçmezseniz yada 1-2 yıl içerisinde yapmazsanız” şeklinde ibare koyması lazım. Aksi halde bu madde konulmazsa başka bir müteahhit maliklerden imzayı alıp, tapuya da şerh koydurup kenara çekilip bekliyor. Bu yüzden 10 yıl mı 20 yıl mı bekleyecek? şuan da buna kimse dur demiyor..
HABER: Çiğdem MEN
© 2018, Baret Dergisi. All rights reserved.