Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın depreme yönelik çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda bina kimlik sistemini hayata geçiren Bakanlık, binalara 70 metreden okunabilen çip takılması için hayata geçiyor.
Depremin hasarlarını en aza indirmek için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle bu yıl art arda yaşanan depremlerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın depremden korunmak için başlattığı çalışmada sona gelindi. Sabah Gazetesi'nin haberine göre; yakın zamanda hayata geçirilecek olan bina kimlik sistemi ile binalara çip takılacak, tüm binalara ait veriler tek bir havuzda toplanacak. Sistem 2021'de hayata geçecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, Meclis'te kurulan Deprem Araştırma Komisyonu'na sistemle ilgili detaylı bilgi verdi.
'590 BİN BİNAYI YIKTIK'
Hem binanın içine hem dışına iki levha şeklinde çip takılacağını belirten Can, böylece, deprem, yangın gibi afetlerde ulaşılabilirliği artıracaklarını ifade etti. Can, "Bu çipli sistem, 70 metre öteden bile okunabiliyor" dedi. Can, depreme dayanıksız evlerin aksaklıklar giderilinceye kadar kiraya verilmesinin önüne geçmek için çalışma yapıldığını ifade etti. Komisyona bilgi veren Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ise 2012'den bu yana 81 ilde 696 bin konut ve iş yerini riskli yapı olarak tespit ettiklerini, bunlardan 590 binini yıktıklarını söyledi. Gürgen, her bina çökmesinden sonra "kolonlar kesildi mi?" tartışması yapıldığını hatırlatarak, "Ben şahsen kolon kesildiğine falan şahit olmadım ama bu kolon yok, yani olmayan bir kolon var" diye konuştu. Gürgen, İstanbul Kartal'da 6 Şubat 2019'da çöken Yeşilyurt Apartmanı'nda hayatında gördüğü en büyük midye kabuklarına şahit olduğunu da belirtti.