TÜİK ağustos ayı konut satış istatistikleri açıklandı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,0 azalarak 141 bin 400 oldu. İnşaat patronları TUİK verilerini değerlendirdi..
“Türkiye yabancı yatırımcı için güvenli liman olmaya devam ediyor”
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: “TÜİK verilerine baktığımızda yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre %50,7 artarak 5 bin 866 olduğunu görüyoruz. Ağustos ayındaki yabancıya satış rakamları bizi yine şaşırtmadı ve sektöre ümit verdi. Her dönemde güvenli liman olarak kabul gören Türk gayrimenkul sektörü, daima öncelikli olarak yatırım çeken bir iş kolu olmuştur. Yabancı yatırımcı hala Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyor. Ancak yine inşaat maliyetlerindeki artışın iç piyasada sıkıntı yarattığını hatırlatmakta fayda var. Bundan sonra da maliyetlerde artışın sürmesi sürpriz olmayacak. Bu sıkıntıların etkisi kaldırmak için yeni finansman modellerine ihtiyaç bulunuyor. Bu dönemde konuta yatırım yapmayan yatırımcı 2022 yılı ve sonrasında fiyat artışlarıyla karşılaşabilir. Konut almak isteyen ancak fiyatlar düşer beklentisine girenleri buradan uyarmak isterim.”
“Yabancılar oturmak için konut alıyor”
Akkuş Group Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş : “Gayrimenkul ve konut edinme özellikle yerli yatırımcının hayat planında her zaman ilk sırada yer almıştır. Konut ihtiyacının yanı sıra ciddi bir yatırım aracı olarak kabul edilen konutlara talep her zaman olacaktır. Sadece belli dönemlerde alımlarda beklemede kalmayı seçen yerli yatırımcı, şartlar oluştuğunda tekrar harekete geçebiliyor. Rakamlara baktığımızda yabancı yatırımcılardan da ciddi talep olduğunu görüyoruz. Yabancı yatırımcı Türkiye pazarına güven duyuyor. Bu rakamları bu şekilde okumak lazım. Yapılan araştırmalar; Türkiye'de gayrimenkul alan yatırımcıların yüzde 92,7’si gayrimenkullerini elinde tuttuğunu gösteriyor. Yani oturmak için ev alıyorlar. Ortalama mülkiyet süresi ise 5,7 yıl civarında. Türkiye’ye yatırım yapan dört yabancıdan sadece 1’i vatandaşlık hedefliyor. Bu veriler, yabancıların her şeye rağmen, Türkiye’de gayrimenkule güvenle yatırım yaptığını, vatandaşlığın ise yatırım kararını belirleyen tek faktör olmadığını gösteriyor”.
“Finansman transferi kolaylaşırsa daha çok konut satarız”
Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır : Rakamlar bize yabancı yatırımcı açısından Türkiye’de yaşamanın ve yatırım yapmanın güven ve konfor sağladığını gösteriyor. Yerleşik yabancı sayısının artmasıyla konut satışlarında da artış devam ediyor. Salgına rağmen yabancılar artan bir ivmeyle Türkiye’ye geliyor ve yatırım yapıyorlarsa demek ki bir potansiyel görüyorlar. Ancak daha fazla yatırım yapmalarının
önünde finansman transferi sorunu bulunuyor. Kredi kullanma oranları çok düşük, faizler yüksek.Yurt içi satışların düşüklüğüde kredi faizlerinin yüksek oluşundan kaynaklanıyor. Banka ve kredi kuruluşları yabancılara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa sektörün ekonomiye katkısı ciddi şekilde artacaktır. Öte yandan birçok ülke, konut satışında kripto parayı kullanıyor. Eğer bu konu yasal bir zemin oluşturulursa sektörümüzde banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de sorun yaşayan yabancı yatırımcıların kripto para ile ödeme talepleri yerine getirilmiş olur. Bu durum sektörümüzü çok yukarılara taşıyacaktır.
İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: “Gayrimenkul sektörü dünyanın en güvenli yatırım aracı. Ülkemiz için de hem çok büyük bir döviz girdisi sağlıyor, hem de cari açığın kapatılması için çok önemli. Bu nedenle yabancı gayrimenkul yatırımcılarının arazi, konut ve ticari alan yatırımı hangisi olursa olsun Türkiye’ye gelmesi çok büyük önem taşıyor. İç piyasada maliyetler nedeniyle konut fiyatlarının artmış olması ve kredi faizlerinin yüksekliği yerli yatırımcıyı beklemede tutuyor olsa da yabancı yatırımcı ve gurbetçilerin ilgisi sevindirici. Bizim ‘Ondörtüç Pendik’ projemize gelen taleplerde de gurbetçi yatırımcıların ağırlığı hissediliyor. Özellikle gurbetçilerin yurda giriş yaptığı dönemlerde gelecekle ilgili iyimser olmak gerçekçi bir tavır olur. Yabancı konut alıcıları artık konut yatırımı için daha fazla bütçe ayırıyor. Bize konut almak üzere gelen yatırımcıların yüzde 10’u gurbetçilerden oluşuyor diyebiliriz”.“Konut yatırımcılarının yüzde 10’u gurbetçi”