7. Gayrmenkul Liderler Zirvesi'nde konuşan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım inşaat sektörüne yönelik açıklamalarda bulundu. Durbakayım " Konutta stok yok, israf var." şeklinde konuştu.
7. Gayrmenkul Liderler Zirvesi'nde konuşan İNDER Ynetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım inşaat sektörüne yönelik açıklamalarda bulundu. Durbakayım " Konutta stok yok israf var." şeklinde konuştu. Dubakayım "Bakanlık karar aldı. Artık herkes istediği yerde istediği projeyi yapamayacak. Çünkü yapılacak olan master planlarla hangi bölgede hangi projelerin yapılacağı bir yol haritası oluşturulacak. Bizler araştırmadan projeleri yaptık. AVM AVM'nin yanına, siteler sitelerin yanına yığıldı kaldı. Biz bunları zamanında biraz daha planlı yapsaydık ve benim stok olarak kabul etmediğim, israf olarak kabul ettiğim mallar ortada olmayacaktı. Bugün stok var stok var diyorlar. Doğru yapılan projelere baktığımızda mal yok. Devam eden projeler var." dedi.
"300 BİN MÜTEAHHİTLE OLACAK İŞ DEĞİL"
Durbakayım "Sektörümüzü tam etüt etmeden, meşakkatli sürece katlanmaya razı olmadan sektöre girenler, inşaat sektörüne bir takım yaralar açtı. Bunları iyi zamanlarımızda da söylediğimizde "Neden, sektörde bir biz m fazlayız" diyerek bize kızıyorlardı. 80 milyon nüfusu olan bir ülkede konut üreticilerinin belli büyüklükte ve belli sayıda olmak şartıyla herkes girebilir. 300 bin müteahhitle olacak iş değil bu. Türkiye'de ki en iyi müteahhitlerden 5-6 tanesi toplasanız Avrupa'da ki müteahhit sayılarına denk düşüyor. Belli hacimde, belli imkanları olan, AR-Ge'si olan firmalar haline gelmek durumundayız. Bu kadar oyuncu olursa, herkes bu işe soyunursa bu işin akıbeti biraz sıkıntılı olur"dedi.
BANKALAR NE YAPIYOR?
2004 yılında inşaat sektörünün yine sıkıntılara düştüğünü ve desteklerle çıkış yapıldığını beliren Durbakayım Sektörümüzle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, maliye bakanlığı ve bizler türlü projelerle sektörün durmaması için aksiyon alıyor. Bu sırada bankalar ne yapıyor? Bankalar aynı hassasiyeti gösteriyor mu? Kamu bankaların haricinde evet demek mümkün değil. Halbuki biz bu sektörde olmasak bankaların en garanti sattıkları bireysel konut kredilerinde takibe geçenler yüzde 3 civarında, ihtiyaç kredileri yüzde 20. En sağlam kredi konut kredileridir. Hal böyleyken konut kredilerini vermek için belli bir problemler öne sürerek kullandırmamaya çalışıyorlar. Sektör olarak bunun çözümünü bulmak durumundayız" şeklinde konuştu.
" BÖYLE KONUT PAZARLANAN DÖNEM OLMADI"
İnşaat sektöründe daha öncede yaşanan krizleri anımsatan Durbakayım " Sektör daha öncede durdu ama bugün ki kadar inşaat malzemelerine yüzde 50 zam yapılmasına rağmen, uzun satış kampanyalarıyla konut pazarlanan dönem olmadı"dedi.
"YENİ ÜRÜN ÇIKMIYOR"
Konut ruhsatların yüzde 60 azaldığına dikkat çeken Durbakayım " Bugün yeni ürün çıkmıyor. Eskiler eskiler eski fiyatlarla fedakarlık yapılarak arz ediliyor"dedi.
KONUT ALMANIN ZAMANI MI?
Durbakayım "Konut almak için birikiminiz varsa yarını beklemeyin. Bu fiyatta ve lokasyonda konut bulmak kolay olmayacak. Konut almanın zamanı mı? daha ben tarihinde böyle bir zaman görmedim. Ne yapıp yapıp gayrimenkulü almak gerekiyor. Bunu pazarlama aracı olarak söylemiyorum. Bu durum 2001'de bu yaşandı ve tekrar yaşanacak. 2001'de de durmuştu ve fiyatlar daha sonra füze gibi çıkmıştı"dedi.
"BİZİMDE HATALARIMIZ OLDU"
Durbakayım "Sektörümüzde bizimde yaptığımız hatalar var. Gelişirken belli şehirlere yığıldık. Dikey yapılaşma yaptık, sosyal yapıları çok abartılı yaptık. Konut anlayışımız 135 metrekare 3+1 dairelerken 1+1'e geçtik ve daha küçük yerlerde yaşamayı öğrendik"dedi..
"DÜKKANI AÇTIK AMA İÇİNDE SATACAK MAL YOK"
Yabancıya satış yapılacağı zaman hepimizi bir heyecan sardı. Bugün şu eksik yabancıya sunacağımız malımız yok. Dükkanı açıyorsunuz ama içinde satacak mal yok, ne satacaksınız? Yabacının beğenisine sunacak mal üretilmeli. Diğeri yabancıların beklentilerini biz bir dönem yurt dışında çalışan işçilere yapılan yanlışları yapmak suretiyle ciddi ara komisyonlar koyduk. yabancılar artık bunu öğrendi. Diğer bir taraftan müktesep hak getirilmeli. Yabancılar bunu çok önemsiyor ve bizim yaptığımız satış ihracat olarak işlem görmeli" dedi.
HABER: ÇİĞDEM MEN