Sözlükler Yapay Zeka’yı (YZ) makineler tarafından görüntülenen zeka olarak tanımlıyor. Halk arasında ise bu terim genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi eylemleri taklit eden makineler için kullanılmakta.
Son dönemde gündelik hayatımızdaki konuşmalarımıza bile giren bu terim, işin aslına bakarsak, insanların yapamayacakları veya yapmak istemedikleri fonksiyonları gerçekleştirmek için çok işe yarıyor. Zahmetli ve tehlikeli işler, çoklu verilerin hızlı ve doğru şekilde analizi gibi…
Nerelerde kullanılıyor? Sağlıkta hastalık tanı ve tedavisini kolaylaştırıyor. E-ticarette müşterilerin doğru analizi ile müşteriye yönelik ürün gelişmede... Finansta doğru yatırım kararlarının verilmesinde... Fabrikalarda ürün kalitesini kontrol ve hata tespitinde... Hava taşımacılığında uçuş yönetimi, hava trafik kontrolünde... Son olarak da sosyal medyada veri analizi yaparak reklam ve öneri hedeflenmesinde…
Yapay Zeka inşaat sektöründe işe yarıyor mu?
Önce şunu belirtelim: Teknoloji ile inşaat sektörü günümüzde kol kola geziniyor.
Teknoloji sektörümüze iki boyutta etkisini gösteriyor. İlki inşaat yapma tekniği, inşaat malzemelerinin kalitesinin artması boyutu. Diğeri mülkün satış ve pazarlamasına dair teknolojik yenilikler konusu.
İnşaat yapım teknolojisinin gelişmesi, bir zamanlar yıllarca süren büyük projelerin çok daha kısa sürelerde yapılabilmesine imkan tanıyor. Örneğin yapay zeka destekli
Dron ve insansız araçlar sayesinde inşaat sahalarında hızlı veri toplama ve
analiz etme imkanı sağlanıyor, inşaat projelerinin haritasını çıkarılabiliyor. Dronlar inşaat sahalarındaki uzak konumlara malzeme tesliminde de faydalı. Yüksek binaların çatılarını incelemek, erişilmesi zor arazileri araştırmak, şantiyelerde işçilere alet ve malzemeleri teslim etmek YZ destekli dronların sayılabilecek faydalarından sadece birkaçı…
Yapay zeka ile desteklenen robot teknolojisi sayesinde fabrikalarda, şantiyelerde daha güvenli bir iş ortamı oluşturuluyor, iş kazaları azalıyor. Hatta robotlar yakın zamanda kaynak, montaj ve dış cephe kaplama işlerinde iş güvenliği ve hız açısından olumlu katkı sağlayacak gibi görünüyor.
Kanaatimizce, YZ destekli kameralar ve sensörler, potansiyel tehlikelere karşı şantiyeleri izlemede etkin bir çözüm olabilir. Hiç istemeyiz ama kabul edelim ki, ne kadar önlem alırsanız alın, şantiyeler iş kazalarına açık platformlardır. İşte YZ, kazalara karşı önleyici tedbirler geliştirmede kazalarla ilgili verileri analiz etmede pekala kullanılabilir.
YZ’nin şantiyelerde bir başka fonksiyonu makine çalıştırma, malzeme taşıma ve depolama gibi birçok görevi otomatikleştirmektir. YZ destekli yazılımlar inşaat projelerinin ayrıntılı 3D modellerini oluşturmak için kullanılabilir. Bu modeller, inşaat başlamadan önce olası sorunları belirlemek ve ele almak için kullanılabilir.
Yapay Zeka’nın kendi kendini tamir eden akıllı binalar geliştirmede kullanılabileceğini de öngörüyoruz.
Bu arada üç boyutlu printer sisteminin inşaat sektörüne olası katkılarından bahsetmeden geçmeyelim. Kentsel dönüşümün hızlandırılması, afetlere karşı dirençli konutların üretilebilmesi için üç boyutlu printer sisteminin, üretime hem hız kazandıracağına hem de daha az maliyetli, insan gücüne fazla gereksinimi olmayan, dayanıklı konut üretiminin mümkün kılacağı görünüyor. Dünyada henüz prototip aşamasında ama yakın gelecekte inşaat sektörüne yön verebilecek potansiyele sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Teknoloji sayesinde yapımda hızlandık, üretimde kalitemiz arttı. Satış ve pazarlamada da konutu evinizde oturduğunuz yerden 360 derece inceleyerek karar alabileceğiniz kolaylıklar hayatımıza girdi. Veri toplama ve analiz imkanları arttı. Daha doğru yatırım kararlarını almada daha sağlıklı bir zemin üzerinde ilerlemekteyiz. Kendi zekamızı Yapay Zeka ile desteklediğimizde rekabet gücümüz sektör olarak da ülke olarak da daha fazla ilerleyecek görünüyor. Bakalım Yapay Zeka, nitelikli eleman sıkıntısı yaşayan inşaat sektörünün bu sorununa da ilerleyen günlerde çözüm sunabilecek mi, bunu da yaşayarak göreceğiz. Kim bilir? …